mgr inż. Lilianna Dorosławska
27 Wrze

Hit czy kit? BUDYŃ PROTEINOWY

Budyń proteinowy! Czy warto go kupić? 

Tradycyjny budyń zawiera 3 g białka i 90 kcal na 100 g, natomiast budyń proteinowy oferuje 5,7 g białka i 96 kcal na tę samą porcję. Dzięki dodatkowi białek serwatkowych, zawartość białka w wersji proteinowej jest prawie dwukrotnie wyższa (5,7 g vs 3 g w 100 g produktu przygotowanego na mleku 2% – zgodnie z danymi producenta).

Chociaż białko w budyniu proteinowym jest na wyższym poziomie przy podobnej kaloryczności, jego ilość nadal nie jest imponująca i nie sprawi, że stanie się on istotnym źródłem tego makroskładnika. Ostateczna decyzja zależy jednak od indywidualnych potrzeb na białko oraz dostępu do innych jego źródeł.

Twój komentarz




POKAŻ