mgr inż. Lilianna Dorosławska
28 Marz

Szpinak

 
Szpinak:
- niskokaloryczny
- bogaty w potas, cynk, mangan, magnez oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, A, B i C
- może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny. Co ciekawe, składniki te pięciokrotnie lepiej przyswajają się
ze szpinaku gotowanego!
- jest przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt! Aby uzyskać
ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany - zatem warto dodawać go do koktajli w diecie odchudzającej
- wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego a także niski poziom sodu szpinaku korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in, poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru
- obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii
- substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz
chronią przed chorobą wieńcową
- epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
Szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.
piśmiennictwo:
Wojciech Malchrzak i wsp. Szpinak – zdrowa, nieco zapomniana roślina, Med Rodz 2019; 22(3): 142-145

Twój komentarz




POKAŻ