mgr inż. Lilianna Dorosławska
28 Marz

Sernik na zimno z truskawkami - 10 porcji po 270 kcal

Sernik na zimno z truskawkami
10 porcji po 270 kcal

Składniki:
Twaróg sernikowy 1kg
Biszkopty120 g mała paczka
Truskawki świeże/mrożone 500g
Galaretka truskawkowa 1 opakowanie
Żelatyna 2 łyżki
Mleko 0,5 szklanki
Śmietanka 30% 15 łyżek
Ksylitol/erytrol 150g
Aromat waniliowy

Przegotowanie:
Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą,
twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk zostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ