mgr inż. Lilianna Dorosławska
27 Luty

DIETA WEGETARIAŃSKA

DIETA WEGETARIAŃSKA

10 niedoborów składników odżywczych jakie mogą wystąpić podczas jej stosowania jeśli jest nieprawidłowo zbilansowana.

1. Witaminy B12 - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego, którą znajdziemy głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego

2. Żelazo - istotne dla transportu tlenu we krwi, którego główne źródła to mięso i ryby

3. Omega-3 - kwas tłuszczowy niezbędny dla zdrowia mózgu i serca, który znajduje się przede wszystkim w tłustych rybach

4. Proteiny - budulec mięśni i tkanki łącznej, których najlepszym źródłem są mięso, ryby, jaja i nabiał

5. Wapń - niezbędny do budowy mocnych kości i zębów, głównie znajdujący się w produktach mlecznych

6. Cynk - ważny dla układu odpornościowego i gojenia się ran, którego główne źródła to mięso i ryby

7. Jod - istotny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, którego najlepszym źródłem są produkty z morza

8. DHA i EPA - kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne dla zdrowia mózgu i serca, które znajdziemy głównie w rybach

9. Witamina D - istotna dla prawidłowego wchłaniania wapnia i funkcjonowania układu odpornościowego, którą w małych ilościach można znaleźć w grzybach oraz po przez ekspozycję na słońce

10. Tauryna - aminokwas istotny dla zdrowia oczu i serca, którego głównymi źródłami są mięso, ryby i jaja.

Aby prawidłowo i zdrowo prowadzić dietę wegetariańską, niezbędna jest wiedza na temat wartości odżywczych konkretnych produktów. Wegetarianizmu – tego zdrowego i korzystnego dla ciała – trzeba się nauczyć. Warto więc skorzystać z konsultacji u dietetyka

Twój komentarz




POKAŻ