mgr inż. Lilianna Dorosławska
26 Luty

Kwasy omega 3

Kwasy omega 3 są grupą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Dwie najważniejsze formy tych kwasów to kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA).

Kwas ALA jest kwasem omega 3 roślinnym, który można znaleźć w nasionach chia, siemieniu lnianym, orzechach włoskich, jądrach rokitnika zwyczajnego i olejach roślinnych takich jak olej lniany, olej rzepakowy czy olej z wiesiołka. Kwas ten jest prekursorem EPA i DHA, co oznacza, że organizm może go przekształcić w te formy.

EPA i DHA są kwasami omega 3 pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej tych kwasów jest zawartych w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela, śledź czy sardynki. Można je również znaleźć w niektórych źródłach roślinnych, takich jak algi morskie. EPA i DHA mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza gdy chodzi o zdrowie serca, układ odpornościowy, funkcję mózgu, skórę i oczy.

Kwasy omega 3 są niezbędne w naszej diecie, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie ich syntetyzować w wystarczających ilościach. Z tego powodu ważne jest, aby wprowadzać je do swojej diety poprzez spożywanie różnych źródeł, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. Zalecane dzienne spożycie kwasów omega 3 wynosi około 250-500 mg, jednak dla niektórych osób, takich jak kobiety w ciąży, może być ono większe.

Warto również pamiętać, że kwasy omega 3 są wrażliwe na wysoką temperaturę i utlenianie, dlatego najlepiej spożywać je na zimno, np. poprzez dodanie oleju lnianego do sałatek lub spożywanie świeżych, niegotowanych ryb.

Twój komentarz




POKAŻ