mgr inż. Lilianna Dorosławska
05 Marz

Erytrol - czym jest ?

Erytrol - czym jest?

Erytrol to naturalnie występujący w przyrodzie niskokaloryczny zamiennik cukru, który nie podnosi poziomu glukozy i insuliny we krwi. Zalecany jest osobom odchudzającym się, dbającym o figurę i diabetykom. W przeciwieństwie do sacharozy i innych słodzików nie jest on metabolizowany przez organizm i jest wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Naturalnie występuje w warzywach, owocach, grzybach, wodorostach oraz w winie.
Erytrytol wyglądem przypomina cukier spożywczy, jednak jest trochę mniej słodszy od niego. Ma słodycz równą 60-70 proc. słodyczy sacharozy, co oznacza, że dla uzyskania słodkości powodowanej przez 5 g cukru trzeba go spożyć około 6,5-7 g . Dodatkowo słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach. Poza tym, w odróżnieniu od pozostałych tego typu substancji, nie pozostawia obcych posmaków.
Erytrol posiada:
- indeks glikemiczny 0
- jest niskokaloryczny tz. 1g erytrolu dostarcza ok. 0,2 kcal
- działanie antyoksydacyjne: spowalnia  działanie wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia oraz wzmacniając nasz system odpornościowy
- jest łagodniejszy dla żołądka od ksylitolu
- nie powoduje uzależnienia jak cukier
- nie powoduje próchnicy zębów
- ma działanie antybakteryjne
- nie fermentuje w jelitach
- można go używać do słodzenia napojów, ale również do ciast i deserów
(nie jest zalecany do wypieku ciast drożdżowych - spowalnia rośnięcie ciasta)

Twój komentarz




POKAŻ