mgr inż. Lilianna Dorosławska
06 Wrze

Pasztet z soczewicy

Składniki:

-1 szklanka zielonej soczewicy

-2 średnie marchewki

- 1 średnia pietruszka

-seler  130 g

-cebula średnia sztuka

-2 ząbki czosnku

-1łyżka oliwy z oliwek

- 3 jaja

-bułka trata

-przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatałowa)

 

Sposób przygotowania:
Soczewicę zalewamy wodą i pozostawiamy na ok 1 godzinę. Namoczoną soczewice płukamy zimną wodą zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec koniec gotowania solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sicie. Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości (warzywa można ugotować w rosole nabiorą wtedy delikatniejszego smaku).
Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy podsmażamy na oliwie, dodajemy do wczesniej przygotowanych warzyw.Całość blendujemy na gładką masę. Wbijamy jaja, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy . Na końcu przyprawiamy do smaku. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wierzch możemy posypać namoczoną uprzednio soczewicą.Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut aż pasztet sie zarumieni. Po ostygnięciu pasztet można posypać pietruszką .

Twój komentarz




POKAŻ