mgr inż. Lilianna Dorosławska
05 Marz

SAŁATKA QUINOA Z BURACZKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki:

1/2 szklanki komosy ryżowej quinoa

1 średniej wielkosci burak

25 g rukoli

50 g serka koziego lub oscypka

2 łyżki suszonej żurawiny

2 łyżki orzechów nerkowca

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

1 łyżka soku z cytryny

Komosę  wypłukać zalać wodą lub bulionem w ilości 1 cm ponad poziom komosy. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka. Tak przygotowaną komosę wyłożyć do talerzy następnie dodać cienko pokrojone lub starte upieczone wcześniej buraczki, na wierzchu ułożyć rukolę  oraz starty ser. Całość posypujemy orzechami i żurawuną i doprawiamy olejem,sokiem z cytryny solą /pieprzem.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ