mgr inż. Lilianna Dorosławska
27 Marz

FASZEROWANY BAKŁAŻAN

Składniki:

2 bakłażany 500 g
400 g piersi z kurczaka
100 ml przecieru pomidorowego
1 cebula 100 g
2 ząbki czosnku 10 g
łyżeczka oliwy 5 g
2 łyżki sera parmezan 20 g
bazylia, pietruszka, papryka w proszku, chili, cynamon, gałka muszkatołowa sól, pieprz
Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek, pozostawiając brzegi o grubości 1 cm. Na patelni podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i ciągle mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj mielone mięso z kurczaka (najlepiej poproś w sklepie mięsnym o jego zmielenie). Podsmaż chwilę. Pokrój drobno wydrążoną część bakłażana i dodaj do mięsa. Wlej przecier pomidorowy i dodaj przyprawy – bazylię, pietruszkę suszoną, paprykę w proszku, trochę chili, cynamonu i gałki muszkatołowej. Dopraw solą i pieprzem. Duś mięso, aż odparuje nadmiar wody. Przełóż masę mięsną na wydrążone bakłażany, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia posyp startym parmezanem.

Twój komentarz




POKAŻ