mgr inż. Lilianna Dorosławska
23 Luty

Cukiniowe placuszki

Składniki:

 mała cukinia ok 150 g,

1 jajko

mała cebulka

1 ząbek czosnku

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki

 koperk ok 15 g

1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

sól/pieprz

Przygotowanie:

Cukinie umyć,  zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Lekko posolić i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę oraz posiekany koper. Przyprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując  placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. 

Twój komentarz




POKAŻ