mgr inż. Lilianna Dorosławska
19 Gru

Zakwas z buraków

Składniki :
1 kg buraków
2l przegotowanej wody
7 ząbków czosnku
2 łyżki soli
7 ziaren ziela angielskiego
7 liści laurowych

Przygotowanie:
Przygotować wyparzoną suchą kamionkę lub wysoki słój .
Buraki pokroić w grube plastry,obrać czosnek . Pokrojone buraczki układamy warstwowo,przekładamy czosnkiem,lisćmi laurowymi,zielem angielskim do ok 3/4 wysokości naczynia i zlewany osoloną chłodną wodą . Naczynie przykrywmy ściereczką, zabezpieczamy gumką i odstawiamy w ciepłe suche miejsce. Po upływie ok 2 dni otwieramy i zbieramy powstała pianę zakrywamy nacznie, po kilku dniach ponownie  powtarzamy czynność. Po upływie ko 5-7 dni powinien powstać wyraźny kwaśny charakterystyczny zapach to znak by przecedzić i przelać powstały zakwas do czystych butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.
Z pozostałych buraczków oraz czosnku można przygotować barszcz lub sałatkę

Twój komentarz




POKAŻ