mgr inż. Lilianna Dorosławska
19 Gru

Ryba po grecku

Składniki:
250g dorsza lub mintaja
1  marchew  
1  pietruszka korzeń
80 g selera korzeniowego
2 łyżeczki przecieu pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
liść laurowy
ulubione zioła do ryb
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić ziołami, odrobiną soli, pieprzu . Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Olej rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut.
Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy,sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Warzywa ułożyć na rybie,całość odstawić do ostygnięcia.

 

Twój komentarz




POKAŻ