mgr inż. Lilianna Dorosławska
19 Gru

Barszcz wigilijny

Składniki:

    1kg buraków
    1 litr zakwasu z buraków
    3 marchewki
    2 korzeń pietruszki
    2 cebule
    pół selera
    pół pora
    3 ząbki czosnku
    kilka liści laurowych i ziela angielskiego
    20g suszonych borowików
   łyżeczka cukru, łyżka majeranku
   sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby zalać niecałą szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia następnego dnia ugotować .
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą ok 2,5l.Gotujemy do uzyskania  esencjonalnego bulionu .Bulion warzywny przecedzamy, dolewamy do niego zakwas buraczany i grzybowy (pół szklanki wywaru), doprawiamy majerankiem,pieprzem, cukrem .Podajemy z uszkami.

 

Twój komentarz




POKAŻ