- 881 080 260
Składniki:
1kg buraków
1 litr zakwasu z buraków
3 marchewki
2 korzeń pietruszki
2 cebule
pół selera
pół pora
3 ząbki czosnku
kilka liści laurowych i ziela angielskiego
20g suszonych borowików
łyżeczka cukru, łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalać niecałą szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia następnego dnia ugotować .
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą ok 2,5l.Gotujemy do uzyskania esencjonalnego bulionu .Bulion warzywny przecedzamy, dolewamy do niego zakwas buraczany i grzybowy (pół szklanki wywaru), doprawiamy majerankiem,pieprzem, cukrem .Podajemy z uszkami.
Twój komentarz