mgr inż. Lilianna Dorosławska
02 Luty

BURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKÓW.

Składniki:
 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotowanej)
 3 średni buraki
 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni lub słonecznika
 1 mała czerwona cebulka 
 2 ząbki czosnku
 kiełki rzodkiewki 
 rukola, sałata lub roszponka
 1/4 szklanki bułki tartej
 sól, pieprz
 1 łyżka mąki 
 4 bułki ziarniste
Przygotowanie:
Buraki ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę ,cebulkę drobno siekamy. Wszystko wraz z pestkami słonecznika, bułką tartą i mąką dodajemy do kaszy jaglanej. Następnie mieszamy składniki. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej i formujemy burgery , układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do ok 200 º C pieczemy ok 30-40 minut. Burgera podajemy w bułce z dodatkiem ulubionego sosu. Dodajemy koniecznie do środka burgera warzywa sałatę ,pomidor ,cebulkę ,kiełki .itp.

Twój komentarz




POKAŻ