mgr inż. Lilianna Dorosławska
06 Marz

PRODUKTY ROŚLINNE poradnik

Diety wegetariańskie i wegańskie z roku na rok zyskują na popularności. Nie bez powodu, wiele badań wskazuje na fakt, iż dieta roślinna, bogata w błonnik, witaminy i antyoksydanty może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Z tego względu coraz bardziej popularne stają się wegańskie zamienniki produktów zwierzęcych, z miesiąca na miesiąc przybywa ich w sklepach. Sięgając po nie warto zwrócić uwagę przede wszystkim na ich: → skład, → fortyfikację witaminami D, B12, żelazem, → zawartość cukru, tłuszczu oraz soli, bowiem mianowanie produktu „wegańskim” nie zawsze oznacza, że ma on dobry skład. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem produktów roślinnych.

-Napoje roślinne

-Jogurty roślinne

-Roślinne pasty warzywne

-Roślinne gyrosy, pulpety, kotlety i burgery

-Kiełbaski, kabanosy, parówki i wędliny

-Roślinne zamienniki serów żółtych, smalczyków i smarowideł

 

 

Twój komentarz




POKAŻ