- 881 080 260
Placki tortilla - 3 szt.
Składniki:
Mąka pełnoziarnista 130g 1 szklanka
Woda ok pół szklanki
Sól szczypta
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, by powstało miękkie ciasto i przestało przyklejać się do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na trzy jak najcieńsze placki. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.
Farsz
Składniki:
Filet z kurczaka 200g
Szpinak świeży 1 opakowanie ok 300 g
Pomidor 3 mini sztuki
Cebula czerwona 1/2 małej szt.
Avokado 1/2 szt
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Jogurt naturalny 1 kubek/150 g
Koper 2 łyżeczki
Czosnek 1 ząbek
Sól /Pieprz
Sposób przygotowania:
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, do zmięknięcia. W między czasie przygotować sos:połaczyć jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.Każdy upiecziny placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojone pomidorki oraz paseczkiawokado i cebulki.Tortillę zawinąć do środka i na boki.
Twój komentarz