- 881 080 260
Składniki:
-1 szklanka zielonej soczewicy
-2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
-seler 130 g
-cebula średnia sztuka
-2 ząbki czosnku
-1łyżka oliwy z oliwek
- 3 jaja
-bułka trata
-przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatałowa)
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalewamy wodą i pozostawiamy na ok 1 godzinę. Namoczoną soczewice płukamy zimną wodą zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec koniec gotowania solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sicie. Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości (warzywa można ugotować w rosole nabiorą wtedy delikatniejszego smaku).
Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy podsmażamy na oliwie, dodajemy do wczesniej przygotowanych warzyw.Całość blendujemy na gładką masę. Wbijamy jaja, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy . Na końcu przyprawiamy do smaku. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wierzch możemy posypać namoczoną uprzednio soczewicą.Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut aż pasztet sie zarumieni. Po ostygnięciu pasztet można posypać pietruszką .
Twój komentarz