mgr inż. Lilianna Dorosławska
28 Czerw

Chłodnik

Składniki
    1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
    500 bulionu
    400 g zsiadłego mleka lub kefiru
    400 g śmietany 18%
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 małey świeży ogórek
    1/2 ząbka czosnku
    1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie
Botwinkę myjemy i siekamy , buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do gotującego bulionu dodajemu buraczki i grubsze łodyżki -gotujemy ok 15 minur do miekkości.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liście . Wywar studzimy.Do wyaru dodajemy zsiadłe mleko lub kefir,śmietankę ,po 1 łyżcze koperku i szczypiorku jednego obranego
i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Mieszamu i schłodzamy w lodówce.
Dekorujemy koperkiem i szypirem można podawać z młodymi ziemniaczkami i jajkiem.

 

Twój komentarz




POKAŻ