- 881 080 260
Składniki
1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
500 bulionu
400 g zsiadłego mleka lub kefiru
400 g śmietany 18%
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
1 małey świeży ogórek
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie
Botwinkę myjemy i siekamy , buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do gotującego bulionu dodajemu buraczki i grubsze łodyżki -gotujemy ok 15 minur do miekkości.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liście . Wywar studzimy.Do wyaru dodajemy zsiadłe mleko lub kefir,śmietankę ,po 1 łyżcze koperku i szczypiorku jednego obranego
i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Mieszamu i schłodzamy w lodówce.
Dekorujemy koperkiem i szypirem można podawać z młodymi ziemniaczkami i jajkiem.
Twój komentarz