- 881 080 260
Składniki
Pesto:
- 100 g rukoli (jedno opakowanie)
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 50 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklankib oliwy z oliwek (dodajemy
olej porcjami do uzyskania kremowej konsystencji)
- soku z ¼ cytryny
- sól i pierz do smaku
Mięso:
- 100 - 150 g piersi z indyka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pesto:
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż się zabrązowią i odstawiamy do ostygnięcia. Rukolę blendujemy razem z czosnkiem i olejem. Ser kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ostudzone pestki słonecznika i całość blendujemy razem z rukolą. Jeśli pesto będzie za gęste dodajemy więcej oleju i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz sól z pieprzem do smaku. Wierzch pesto zalewamy cienką warstwą oleju.
Indyka kroimy na małe kawałki. Tak przygotowane mięso marynujemy w miodzie, musztardzie i sosie sojowym przez ok. 30 minut.Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy kawałki indyka wraz z marynatą. Posypujemy pieprzem cytrynowym. Dokładnie smażymy z każdej strony, aby mięsonie było surowe i nabrało brązowego koloru.
Makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu. Ugotowany, gorący makaron łączymy z pesto,dokładnie mieszamy i podgrzewamy w garnku przez 2 minuty.
Nakładamy makaron na talerz, a na wierzch kładziemy kawałki indyka.
Twój komentarz