mgr inż. Lilianna Dorosławska
20 Lip

Pieczone kotleciki z kalafiora

Składniki:

 - Średni kalafior ok. 600 g

- Cebula 1 mała sztuka

- Ser feta 25 g

- Parmezan tarty 25 g

- 2 jaja

- 5 pomidorów suszonych

- Bułka tarta 2 łyżki

- Koper

- Sól/pieprz

 

Przygotowanie

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić i rozdrobnić widelcem . Następnie  dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę , pomidory, bułkę tatą, rozdrobnioną fetę, parmezan, koperek oraz jajo. Doprawiamy solą i pieprzem  dokładnie mieszamy . Następnie formujemy niewielkie kotleciki u układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu  smarujemy kotleciki oliwą z oliwek. Tak przygotowane kotleciki wstawiamy do nagrzanego do 190 *C piekarnika Pieczemy około 15-20 minut. Podajemy z ulubioną sałatką lub ketchupem.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ