Rozgrzewająca zupa z soczewicy
Napisany przez Lilianna Dorosławska Przepisy Powrót
Składniki
• 150g fileta z kurczaka
• 150 g czerwonej soczewicy
• 3 pomidory
• Marchewka
• Por
• Pietruszka
• Cebula
• 1 ząbek czosnku
• Papryczka chili
• 1 łyżka oleju
• Przyprawy :bazylia ,słodka papryka, cynamon, sól, pieprz
Filet pokroić, zalać 1,5 l wody ugotować . Warzywa pokroić w kostkę . Cebulkę i czosnek posiekać . Papryczkę chili przekroić, usunąć pestki, posiekać i zeszklić na oleju z cebulka i czosnkiem a następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa (oprócz pomidorów ) oraz soczewicę . Wszystko poddusić ,dodać przyprawy podduszać jeszcze ok 7 minut. Wszystko przełożyć do wywaru z mięsem gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać pokrojone pomidory bez skórki doprawić solą ,pieprzem i cynamonem do smaku . Gotować kolejne 15 minut.
Składniki
• 150g fileta z kurczaka
• 150 g czerwonej soczewicy
• 3 pomidory
• Marchewka
• Por
• Pietruszka
• Cebula
• 1 ząbek czosnku
• Papryczka chili
• 1 łyżka oleju
• Przyprawy :bazylia ,słodka papryka, cynamon, sól, pieprz
Filet pokroić, zalać 1,5 l wodyugotować . Warzywa pokroić w kostkę . Cebulkę i czosnek posiekać . Papryczkę chili przekroić, usunąć pestki, posiekać i zeszklić na oleju z cebulka i czosnkiem a następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa (oprócz pomidorów ) oraz soczewicę . Wszystko poddusić ,dodać przyprawy podduszać jeszcze ok 7 minut. Wszystko przełożyć do wywaru z mięsem gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać pokrojone pomidory bez skórki doprawić solą ,pieprzem i cynamonem do smaku . Gotować kolejne 15 minut.
Twój komentarz