mgr inż. Lilianna Dorosławska

Dieta w cukrzycy ciążowej

Dieta w cukrzycy ciążowej

W klasyfikacji cukrzycy ciążowej, w zależności od stopnia zaburzeń wyróżnia się dwa typy choroby:

  • Typ G1 – wystarczającym sposobem leczenia jest wprowadzenie indywidualnie dobranej dietoterapii
  • Typ G2 – obok leczenia dietetycznego, istnieje konieczność prowadzenia insulinoterpaii

W przypadku jednego i drugiego typu cukrzycy ciążowej dieta nie powinna odbiegać w sposób znaczący od standardowego żywienia zalecanego diabetykom. Sposób żywienia powinien uwzględniać styl życia pacjentki, stan zdrowia, oraz wskaźnika masy ciała sprzed ciąży.

Główne założenia przy planowaniu diety w cukrzycy ciążowej

  • Procentowy udział energii z poszczególnych składników pokarmowych powinien wahać się na poziomie: dla węglowodanów (40-50%), 20-25% białka oraz 25-30% z tłuszczów.
  • Źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste przetwory zbożowe o niskim indeksie glikemicznym, niełuskany ryż, gruboziarniste kasze oraz warzywa. Należy ograniczać ilość owoców. Powinny być one spożywane tylko i wyłącznie w postaci surowej. Podaż błonnika powinna wahać się na poziomie 30-40g/dobę. Nie należy spożywać napojów słodzonych, kompotów, soków owocowych, wód smakowych, słodyczy, oraz potraw przygotowywanych na bazie mąki pszennej i kasz drobnoziarnistych.
  • Źródłem białka powinny być chude gatunki mięs i produktów mlecznych, ryby, jaja. Należy unikać spożywania gotowych wędlin kanapkowych. Powinny być one przygotowywane własnoręcznie, np. pieczony schab. Nie należy stosować zbyt dużej ilości mięsa czerwonego, w zamian uwzględniać mięso indycze, królicze oraz ryby.
  • Źródłem tłuszczu powinny być surowe oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy). Unikać należy produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans. Spożycie cholesterolu nie powinno być wyższe niż 300mg na dobę.
  • Rozkład godzinowy posiłków każdego dnia powinien być podobny, a przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-3,5h. Kobieta w ciąży powinna spożywać przynajmniej 5 posiłków dziennie.
  • Istotne może okazać się wprowadzenie 6 posiłku w godzinach wieczornych, ok. godz. 22.00. Posiłek powinien zawierać ok. 25g węglowodanów złożonych i stanowić nie więcej niż 10% udziału energii w diecie. Zabezpiecza on organizm pacjentki przed wystąpieniem ewentualnych powikłań związanych z hipoglikemia nocną i głodową ektogenezą.
  • Istnieje zakaz tworzenia zbyt długich przerw pomiędzy ostatnim posiłkiem a pójściem spać.
  • Nie należy podawać potraw smażonych w tradycyjny sposób. Dania podawane na ciepło powinny być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w piekarniku.
  • Do przygotowywania zup i sosów nie należy stosować śmietany i mąki. W tym celu należy stosować kefir, jogurt, mleko.
  • W przypadku stosowania diet o obniżonej kaloryczności (poniżej 1700kcal) istnieje konieczność prowadzenia suplementacji, poprzez uwzględnianie preparatów wieloskładnikowych nie przekraczających 100% dziennej zalecanej dawki.
autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zapotrzebowanie na białko w trakcie ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiednia podaż białka warunkuje sprawne funkcjonowanie organizmu matki i stwarza optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka w całym okresie życia płodowego.

czytaj więcej

Wzrost wagi w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Wzrost wagi w trakcie trwania ciąży jest procesem naturalnym, związanym z istotnymi zmianami anatomicznymi i fizjologicznymi jakie w tym czasie zachodzą w ciele kobiety.

czytaj więcej
POKAŻ