mgr inż. Lilianna Dorosławska
28 Marz

Sałatka z burakiem, rukolą i twarogiem- (2 porcje):

Składniki:

👉Buraki 2 sztuki (ok. 300 g)\
👉Rukola 2 garści (ok. 100 g)
👉Twaróg 100 g
👉Nasiona słonecznika 25 g

Opcjonalny dressing:

👉Oliwa z oliwek 25 ml
👉Miód 15 g
👉Musztarda 10 g
👉2 łyżki soku z cytryny
👉Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1️⃣Surowego buraka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż plastry buraka i posmaruj je oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

2️⃣Rukolę opłucz, osusz na papierowym ręczniku. W misce ułóż liście umytej rukoli, wystudzonego buraka oraz kawałki twarogu. Posyp sałatkę nasionami słonecznika.

3️⃣Przygotuj dressing - w szklance wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę, sól oraz pieprz. Sałatkę polej dressingiem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.😍👌😋

-

1 porcja - ok. 260 kcal

Twój komentarz




POKAŻ