- 881 080 260
Składniki:
Buraki 2 sztuki (ok. 300 g)\
Rukola 2 garści (ok. 100 g)
Twaróg 100 g
Nasiona słonecznika 25 g
Opcjonalny dressing:
Oliwa z oliwek 25 ml
Miód 15 g
Musztarda 10 g
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Surowego buraka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż plastry buraka i posmaruj je oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
Rukolę opłucz, osusz na papierowym ręczniku. W misce ułóż liście umytej rukoli, wystudzonego buraka oraz kawałki twarogu. Posyp sałatkę nasionami słonecznika.
Przygotuj dressing - w szklance wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę, sól oraz pieprz. Sałatkę polej dressingiem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
1 porcja - ok. 260 kcal
Twój komentarz