- 881 080 260
Składniki:
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej roślinnego do smażenia,
cukier puder
Mini pączki
Do miski wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszaj nastęnie wbij dwa jaj oraz dołóż serki waniliowe.
Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką na jednolitą masę tak by ciasto było gęste i klejące.
Przygotuj grubą, dużą patelnię z wysokim rantem lub szeroki garnek. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj aż olej będzie wystarczająco nagrzany.
Natłuść dłonie ( tak będzie łatwiej formować pączki)i formuj małe pączki ( wielkości orzecha włoskiego).
Do nagrzanwgo oleju wkładamy pączki. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Gdy będą już złociste, możesz je wyjmować na ręcznik papierowy i obtoczać w cukrze pudrze .
Twój komentarz