Co nowego?

Baton jogurtowo owsiany

SKŁADNIKI (4 porcje):
– Jogurt naturalny duży 2% tłuszczu 700 g
– 2 płaskie  łyżki miodu 30g
– Płatki owsiane 60g (6 płaskich łyżek)
– Maliny 200g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jogurt naturalny przełóż do małego plastikowego opakowania, tak aby uzyskać grubość 1–1,5cm. Całość posyp płatkami górskimi wymieszanymi wcześniej z miodem. Na górę dodaj rozdrobnione maliny. Całość przełóż do zamrażalnika i pozostaw na noc ...

KOKTAJL SELEROWY

Składniki:
 1 szkl. pokrojonego świeżego ananasa
 1 mały zielony ogórek
 2 łodygi selera naciowego
 1 cytryna
 0,5 cm świeżego imbiru
 1 banan
 1 brzoskwinia

Przygotowanie:

Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy na tarce. Blendujemy wszystko na gładką masę. Gotowe:)

Tortilla z kurczakiem

Placki tortilla - 3 szt.
Składniki:
Mąka pełnoziarnista 130g 1 szklanka
Woda ok pół szklanki
Sól szczypta
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, by powstało miękkie ciasto i przestało przyklejać się do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na trzy jak najcieńsze placki. Smażyć ...

Pasztet z soczewicy

Składniki:

-1 szklanka zielonej soczewicy

-2 średnie marchewki

- 1 średnia pietruszka

-seler  130 g

-cebula średnia sztuka

-2 ząbki czosnku

-1łyżka oliwy z oliwek

- 3 jaja

-bułka trata

-przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatałowa)

 

Sposób przygotowania:
Soczewicę zalewamy wodą i pozostawiamy na ok 1 godzinę. Namoczoną soczewice płukamy zimną wodą zalewamy 2 szklankami wody ...

Krem kawowy z owocami

Składniki
- ok 200 ml bardzo zimnej wody na granicy zamrożenia
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 7 łyżeczek cukru pudru.
opcjonalnie owoce ,  cynamon do dekoracji i smaku.

  Wodę bardzo mocno wystudzić  (ok 24h w lodówce). Do wysokiego naczynia wsypać kawę rozpuszczalną, cukier dodać wychłodzoną wodę.Miksować do uzyskania kremu ok 3 min na średnich obrotach.Krem można podawać jako deser lub jako ...

Orzeżwiający koktajl malinowo -bananowy

Składniki:
200 g mrożonych malin
1 banan
8 łyżek jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
wszystko blendujemy

Chłodnik

Składniki
    1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
    500 bulionu
    400 g zsiadłego mleka lub kefiru
    400 g śmietany 18%
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 małey świeży ogórek
    1/2 ząbka czosnku
    1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie
Botwinkę myjemy i siekamy , buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do gotującego bulionu dodajemu buraczki i grubsze łodyżki -gotujemy ...

MAKARON Z PESTO Z RUKOLI I INDYKIEM

Składniki
Pesto:
- 100 g rukoli (jedno opakowanie)
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 50 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklankib oliwy z oliwek (dodajemy
olej porcjami do uzyskania kremowej konsystencji)
- soku z ¼ cytryny
- sól i pierz do smaku
Mięso:
- 100 - 150 g piersi z indyka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej ...

WARZYWA Z BLACHY

Składniki:

-pomidor
- marchew
- ziemniak
- czerwona cebulka
- mała cukinia

- czerwona/żółta papryka po 1/2 szt

- 3 pieczarki
- ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka posiekanego koperku
- pieprz
- sól
- oregano,bazylia,tymianek
Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój na kawałki, ułóż na blaszce. Skrop oliwą, dopraw. Piecz około 30 minut w temperaturze 190°C. Do warzyw przygotuj dip czosnkowo-koperkowy ...

Sałatka Caprese

Składniki:

2 dobrze dojrzałe pomidory

ser mozzarella

świeże listki bazylii

 oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

sól

Pomidory i mozzarellę kroimy w plaserki , układamy na talerzu. Bazylię całe listki lub podarte , układamy  na mozzarelli.

Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym, delikatnie solimy.

KREMOWY KOKTAJL Z ORZECHAMI

Składniki:

1/2 awokado

4 orzechy brazylijskie

3 daktyle

10 g świeżego imbiru

1/4 łyżeczki cynamonu

350 ml mleka migdałowego

kruszony lód ( opcjonalnie)

nasionka chia do posypania koktajlu

Przygotowanie:

Awokado, orzechy ,daktyle oraz imbir blendujemy, dodajemy mleko migdałwe i cynamon. Wszystko miksujemy do gładkiej konsystencji .Przelewamy  do szklanek z lodem posypujemy chia i natychmiast podajemy.

Szybkie ciasto dla ,,Łasucha''

Składniki:

- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 4  jaja

- 3 łyżki majonezu

1/2 szkalnki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jaja miksujemy z cukrem na gładką puszystą jasną masę , następnie dodajemy majonez wszystko mieszmy łyżką lub silikonową szpatułką ,  dozując  mieszankę sypkich składników (mąki i proszek do pieczenia) . Całośc   delikatnie łaczymy do gładkiej masy ...

OCZYSZCZAJĄCA SURÓWKA Z SELERA

Składniki:

 - 300g selera (1/2 dużego selera)

- 300g jabłek (2 średniej wielkości)

- 40g rodzynek

- 2  naturalnego jogurtu

sól ,cukier do smaku

Rodzynki sparzamy  .Seler oraz jabłka obieramy a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Następnie dodajemy jogurt, rodzynki doprawiamy do smaku solą i cukrem

Propozycje przepisów i porady _Święta Wielkanocne

E-BOOKA z poradami i przepisami na Święta

Niżej Link

Jak wzmocnić naszą odporność?

Pamiętaj,że odpowiednio zbilansowana dieta i dobry stan odżywienia organizmu może pomóc w poprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego . Pod tym kontem został przygotowany dla was e-book z którego dowiecie się jak przygotować łatwe i proste potrawy z domowych produktów . To proste naciśnij >>>KLIK <<<

Link niżej

POKAŻ